chatbot

YTL Cement dan Jabatan Alam Sekitar Anjur Program Kudah Sempena Hari Alam Sekitar Negara 2022

Rectangle 308.jpg

KAMPAR, 15 OKTOBER 2022 – YTL Cement bersama Jabatan Alam Sekitar (JAS) Negeri Perak telah menganjurkan Program Kutip Sampah Sambil Riadah (KUDAH) sempena Hari Alam Sekitar Negara 2022 di Sahom Valley,Kampar, Perak.

Program KUDAH ini dianjurkan menerusi program tanggungjawab sosial korporat YTL Cement, iaitu BUILDS, dan inisiatif Rakan Alam Sekitar oleh JAS Negeri Perak dengan kerjasama PLUS Malaysia Bhd., dan Jabatan Perhutanan Negeri Perak. 80 sukarelawan bersama-sama komuniti setempat telah terlibat menjayakan aktiviti membersih dan memulih keindahan Sungai Dipang serta berjaya mengumpul lebih dari 333 kg sampah dan bahan kitar semula. Program ini telah dirasmikan oleh Yang Berusaha Tuan Haji Rosli bin Zul, Pengarah JAS Negeri Perak. Turut hadir dalam program KUDAH ini ialah Pn Ong Ping Ping Pengarah Komunikasi YTL Cement, pewakilan dari Pegawai Daerah Kampar, Jabatan Perhutanan Negeri Perak dan PLUS.

Selain dari aktiviti KUDAH, sukarelawan telah berjaya menanam sebanyak 100 batang pokok spesies hutan tropika yang disumbangkan oleh Jabatan Perhutanan Negeri Perak. Bagi menguar-uarkan kepentingan kebersihan Sungai Dipang, sebuah papan tanda telah diletakkan di pinggir sungai bagi menunjukkan status semasa kualiti air Sungai Dipang. Satu sesi ujian air sungai in-situ telah dijalankan oleh Ybrs Tuan Haji Rosli bin Zul bagi menunjukkan kepada masyarakat status terkini kualiti air Sungai Dipang. Papan tanda ini akan dikemaskini dari masa ke masa bagi rujukan para pengunjung.

Sungai Dipang merupakan salah satu sungai berkepentingan ekonomi kepada komuniti Lembah Sahom dan juga merupakan kawasan tarikan para pengunjung bagi aktiviti mandi-manda serta beriadah. Namun, kesedaran dalam menjaga persekitaran alam sekitar di kawasan ini masih ditahap belum memuaskan. Oleh itu, program KUDAH ini bertujuan untuk meningkatkan kesedaran dalam kalangan orang awam dalam menjaga persekitaran Sungai Dipang bagi kegunaan orang ramai.

Puan Ong Ping Ping, Pengarah Komunikasi YTL Cement merakamkan setinggi-tinggi penghargaan kepada Jabatan Alam Sekitar Negeri Perak kerana memberi peluang kepada YTL Cement dan BUILDS untuk bekerjasama dengan Rakan Alam Sekitar dalam menjayakan aktiviti pada hari ini dan berharap program pada hari ini dapat membantu pemuliharaan Sungai Dipang bagi kegunaan orang awam, terutamanya penduduk Lembah Sahom.

Tuan Haji Rosli bin Zul, Pengarah, Jabatan Alam Sekitar Negeri Perak memaklumkan bahawa program antara industri dan kerajaan negeri seperti hari ini adalah amat berkesan dalam meningkatkan kesedaran kepada orang ramai serta warga industri dalam kepentingan memelihara alam sekitar. Beliau turut mengalu-alukan agar program sebegini dapat diperkembangkan dalam masa akan datang demi kepentingan sejagat dan inisiatif ini sejajar dengan tema sambutan Hari Alam Sekitar Negara 2022 iaitu “Alam Sekitar Tanggungjawab Bersama”.

Untuk maklumat lanjut, layari platform media sosial YTL Cement Group di

Facebook

,

LinkedIn

dan

Instagram

serta media sosial YTL Cement BUILDS di

Instagram

.

– Tamat –

Mengenai BUILDS
BUILDS ialah bahagian Tanggungjawab Sosial Korporat YTL Cement. Matlamat utama BUILDS adalah untuk menyumbang kepada kesejahteraan masyarakat dan kelestarian alam sekitar. Usaha BUILDS adalah berdasarkan kepada tiga tonggak utama iaitu komuniti, kemampanan dan pendidikan.

Mengenai YTL Cement
YTL Cement ialah sebuah kumpulan syarikat dalam industri pembuatan bahan pembinaan yang merangkumi simen, konkrit dan agregat, dengan operasi di Malaysia, Singapura, Vietnam dan Myanmar. Di Malaysia, YTL Cement telah menyumbang kepada pembinaan rumah, bangunan dan infrastruktur, termasuk beberapa mercu tanda negara, sejak 70 tahun yang lalu. Kami menyokong peralihan sektor pembinaan ke arah pembangunan mampan dengan menyediakan produk berkualiti bertaraf dunia dan penyelesaian hujung ke hujung.

Mengenai Jabatan Alam Sekitar (JAS)
Jabatan Alam Sekitar (JAS), Kementerian Alam Sekitar dan Air (KASA) bertanggungjawab memastikan pembangunan lestari dalam proses kemajuan Negara dan alam sekitar sentiasa bersih, sihat dan selamat untuk kesejahteraan rakyat. JAS juga berperanan sebagai penyebar maklumat, kemahiran dan idea-idea bernas bagi pembangunan minda masyarakat ke arah penghayatan persekitaran alam semula jadi secara berterusan. Ini termasuklah menggalakkan konsep pematuhan kendiri oleh pihak industri serta orang awam.

Mengenai Rakan Alam Sekitar (RAS)
Program Rakan Alam Sekitar (RAS) telah dilancarkan pada 4 Jun 2009 merupakan inisiatif jabatan dalam membangunkan kesedaran dan menggerakkan anggota masyarakat dalam aktiviti pemuliharaan dan pemeliharaan alam sekitar. Rakan Alam Sekitar melibatkan anggota masyarakat secara hands-on’ iaitu menjadi mata dan telinga’ untuk membantu agensi-agensi Kerajaan yang bertanggungjawab dalam membanteras kegiatan-kegiatan yang merosakkan atau mencemarkan alam sekitar.

Mengenai KUDAH
Program KUDAH (Kutip Sampah Sambil Beriadah) diadakan untuk memupuk dan meningkatkan kesedaran kepada orang awam tentang kepentingan menjaga kebersihan alam sekitar dan sungai serta memupuk rasa cintakan alam sekitar. Persekitaran yang bersih ini pastinya dapat memberikan manfaat kepada kita dalam menjalani kehidupan seharian dengan lebih sihat.

Back to media

About Us

We are YTL Cement – the oldest and largest homegrown cement company in Malaysia. For 70 years, our passion for building better has contributed to the construction of homes, buildings, and infrastructure across Asia – making us a leading building materials group in the region.

Our legacy in nation building has equipped us with the knowledge and expertise to develop innovative solutions and champion efforts in advancing nations towards sustainable development.

We are present in four countries: Malaysia, Singapore, Vietnam, and Myanmar. Our network of operations consists of cement plants, ready-mixed concrete batching plants, drymix operations and aggregate quarries. Through our subsidiaries, we offer world-class quality products and end-to-end solutions to customers from across the region.

YTL Cement – Building Together.

Copyright © 2022 YTL Cement Berhad | All rights reserved.

Redress your complaints at

Aduan